Hyvinvointi työssä näkyys silmistä ja kuuluu äänestä

Hyvinvointi työssä on valtavan tärkeää yksilölle itselleen, sekä myös työyhteisölle ja asiakaskokemukselle. Positiivisuus, energia ja motivaatio heijastuvat kauas, mikä näkyy asiakkaille ja kollegoille. Oma hyvinvointi työssä ei ole vain työnantajasta kiinni, vaan myös oma motivaatio ja toiminta ovat tärkeässä roolissa.

Miten voit itse johtaa omaa hyvinvointiasi työssä ja vapaa-ajalla? Mitä vaikutuksia sillä on työhyvinvointiin?

Tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä ja terveelliset elämäntavat

Itsensä ja hyvinvointinsa johtaminen alkaa balanssin löytämisestä työn ja vapaa-ajan välillä. Pidä riittävästi taukoja työpäivän ja kerää itseesi positiivista virtaa.

Terveelliset elämäntavat eivät ole pelkkä terveysammattilaisen tylsä neuvo, jonka voi skipata. Ruokavalio, liikunta ja riittävä uni ovat kaikki olennaisia tekijöitä ja niillä on vaikutusta jaksamiseen töissä.

Henkinen hyvinvointi, oma kehitys, ihmissuhteet ja oppiminen

Henkinen hyvinvointi on kaiken alku ja juuri. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi stressinhallintaa, mindfulnessia tai vaikkapa harrastusten parissa viettämistä. Työntekijän ei tarvitse hävetä tai potea siitä huonoa omaatuntoa millään tavalla. Päinvastoin!

Jatkuva oppiminen ja kehittyminen antavat kunnon buustia tekemiseen. Tämä voi tarkoittaa uusien taitojen opettelua, koulutuksiin osallistumista tai oman ammattitaidon ylläpitämistä. Mahatma Gandhi on sanonut, "elä niin kuin olisit kuolemaisillasi. Opi niin kuin eläisit ikuisesti".

Yhteisöllisyys ja sosiaaliset suhteet ovat myös merkityksellisiä työhyvinvoinnin kannalta. Työkaverien kanssa niitä näitä jutellessa on kiva viettää kahvitaukoa. Toimiva työyhteisö tukee jaksamista ja motivaatiota. Rakenna positiivisia suhteita kollegoihin ja pyri verkostoitumaan myös oman työyhteisön ulkopuolella. Kuten John C. Maxwell on sanonut, "yksin voimme tehdä niin vähän, yhdessä voimme tehdä niin paljon". Sitaateista eteenpäin. 

Tunnista omat rajasi

Hyvinvointi työssä vaatii itsetuntemusta ja kykyä tunnistaa missä kulkevat omat rajat. Pyri sanomaan sanomaan "ei" silloin, kun se on tarpeen. Se voi olla vaikeaa, mutta näin varmistat, että saat kullanarvoista omaa aikaa ja tilaa tarpeille, jotka ovat olennainen osa jokaisen elämää.

Hyvinvointi työssä on monitahoinen ilmiö, johon vaikuttavat sekä työ- että vapaa-ajan tekijät. Työntekijän ja työnantajan on huolehdittava työssä jaksamisesta ja tehdä aktiivisia valintoja sen edistämiseksi. Itsensä johtaminen hyvän esimiehen tuella auttaa hyvinvointia, ja varmistaa, että pystyy antamaan parhaan panoksensa työntekoon.

Työntekijälle:

  • Priorisoi tauot: Pidä taukoja työpäivän aikana. Ne auttavat sinua palautumaan ja keskittymään paremmin työhösi.

  • Kommunikoi tarpeistasi: Aseta rajat ja kommunikoi niistä.

  • Pyri kertomaan mahdollisista paineista tai muista huolista, vaikka se voi olla vaikeaa.

  • Kehitä itseäsi: Oppia ikä kaikki. Tämä lisää osaamista ja motivaatiota työssäsi.

Työnantajalle:

  • Tue työympäristössä: Mahdollista työntekijöiden hyvinvointia luomalla terveellinen, turvallinen ja kannustava työympäristö.

  • Järjestä koulutuksia ja muita osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia: Tarjoa työntekijöille mahdollisuuksia parantaa osaamistaan ja hyvinvointiaan koulutusten ja erilaisten osaamisen kehittämisen keinojen kautta.

  • Kuuntele ja reagoi: Kuuntele työntekijöiden toiveita, tarpeita ja huolia. Reagoi niihin vakavasti ja rakentavasti. Luo ratkaisuja yhdessä työntekijöiden kanssa.

Moment Digital sitoutuu mainittuihin asioihin, ja on kanssasi työhyvinvointia kehittämässä. Ota yhteyttä ja kuullaan pian!

Edellinen
Edellinen

Tietoturvan uusi aalto terveydenhuollon asiakaspalvelussa

Seuraava
Seuraava

IT-ympäristön resilienssin parantaminen – 6 tapaa maksimoida järjestelmän toipumiskyky