Blogi - 17.6.2021

Mitä paikkariippumaton työ Moment Digitalissa tarkoittaa?

Koronapandemia on koetellut meitä jo reilun vuoden, mutta on siitä seurannut jotain hyvääkin: ainakin meidän yrityksessämme korona vauhditti aika tavalla pitkään pohdittua etätyömahdollisuuden lisäämistä ja aiemmin vähän haastavaksi toteutettavaksi mielletty asia onnistuikin lopulta ”yhdessä yössä”, kun oli vain laitettava hihat tosissaan heilumaan. Yhtäkkiä lähes koko henkilöstömme työskentelikin kotikonttoreilta käsin ja tämä hyppy sujui onneksi ilman suurempia kolhuja. Ja on tässä reilun vuoden aikana yhtä sun toistakin opittu uudesta normaalista.

Paikkariippumaton työ puhututtaa ja myös Moment Digitalin työpaikkailmoituksissa yleensä mainitaan, ettei työ meillä ole paikkakuntaan sidottua. Mutta mitä tämä oikeastaan käytännössä tarkoittaa ja loppuuko paikkariippumaton työ yhtä hujauksessa kuin alkoikin?

Päteekö vanha sanonta ”sillä se lähtee, millä on tullutkin” – eli kun etätyö mahdollistui vauhdilla, loppuuko se myös rytinällä, kun toimistolle on turvallista palata?

Ei sentään. Nykyään puhutaan paljon siitä, ettei vanhaan ole täysin paluuta. Myös meillä Moment Digitalissa nähdään asia näin ja ajattelemmekin, että työtä kannattaa tehdä siellä, missä se sujuvimmin hoituu ja mikä paikka sopii mihinkin tarkoitukseen.

Esimerkiksi erityistä keskittymistä vaativa työ voi olla mielekkäämpää tehdä kotoa tai vaikka mökiltä käsin, kun taas tiimin kesken ideoiminen ja uuden luominen on usein innostavampaa toimistolla kasvotusten.

Heini Oksanen, HRD-asiantuntija, Moment Digital Oy

(Tosin innostuminenkin on todistetusti mahdollista myös etäyhteyden välityksellä, koettu on!)

Toisaalta etätyö ei ole kaikkien pala kakkua tai se ei ole vaikkapa tilanpuutteen vuoksi edes vaihtoehto, jolloin mahdollisuus valita työntekopaikaksi toimisto on tärkeä. Osalle taas toimisto aistiärsykkeineen voi olla kuormittava tai esimerkiksi työmatka sen verran pitkä, että etätyö vie pidemmän korren. On siis hyvin erilaisia tarpeita, tilanteita ja ihmisiä, jolloin mahdollisuus valita työskentelylokaatio tuo joustavuutta arkeen ja tätä joustavuutta pidämme aidosti tärkeänä jatkossakin.

Keskusteluissa eri yrityksissä työskentelevien tuttujen kanssa olen ihmetellyt, kuinka moni työnantaja edelleen suhtautuu etätyöhön varauksella, vaikka sille ei olisi varsinaista perustetta. On esimerkiksi käytäntöjä, että etänä saa olla vain kaksi päivää viikossa. Tai että etätyössä tekemisiään pitää raportoida, mutta toimistolla tällaista seurantaa ei ole. Mielestäni tämä kalskahtaa epäluottamuslauseelta työntekijää kohtaan ja tällaisessa tilanteessa onkin hyvä pohtia, mikä paikkariippumattoman työn mahdollistamisessa pelottaa.

Onko työ 100 % paikkariippumatonta?

En voi luvata, että työ Moment Digitalilla on 100-prosenttisesti paikkariippumatonta, mutta suurimmaksi osaksi kyllä. Osa koulutuksista, perehdytyksistä ja palavereista järjestetään fyysisesti paikan päällä, ja välillä on yhteisöllisyydenkin nimissä hyvä tavata työkavereita kasvotusten ja siksi matkustusvalmiutta toimistolle on hyvä löytyä.

Hybridipalaverit ovat meillä arkipäivää ja onkin tavallista, että erilaisiin kokouksiin, koulutuksiin ja valmennuksiin osallistutaan yhtäläisesti niin etänä kuin osa samassa lokaatiossa toimistolla. Ollaan siellä paikassa mikä kenellekin missäkin tilanteessa on luontevinta ja parasta!

Heini Oksanen, HRD-asiantuntija, Moment Digital Oy

Työyhteisön jäsenenä paikasta riippumatta

Paikkariippumattomuus tuo kieltämättä haastetta yhteisöllisyyden kokemukseen ja monesta voi tuntua erityisen jännittävältä aloittaa uusi työ tapaamatta kollegoita fyysisesti. Myös meillä on tänä paikkariippumattoman työn aikakautena aloittanut paljon uusia työntekijöitä.

Paikkariippumattomassa työssä vuorovaikutukseen ja yhteisöllisyyteen kannattaa nähdä vaivaa, sillä ne vaativat huolenpitoa kukoistaakseen. Uusi työntekijä on tärkeää tutustuttaa jo heti alussa muuhun tiimiin ja kertoa, kenen puoleen kääntyä, jos jokin askarruttaa – aivan samoin kuin fyysisesti läsnäkin toimittaisiin.

Myös säännölliset tiimipalaverit, koko työyhteisön palaverit, (etä)kahvihetket sekä kahdenkeskiset keskustelut esimerkiksi esihenkilön ja työntekijän välillä ovat kullanarvoisia ja niille on fiksua sopia hyvissä ajoin tilaa kalentereista.

Heini Oksanen, HRD-asiantuntija, Moment Digital Oy

Varmistetaan, että jokainen työyhteisön jäsen pysyy matkassa mukana, sijainnista huolimatta. Ja välillä on tosi tärkeää jutella myös ihan muusta kuin niistä työasioista. Mitä sulle kuuluu tänään?

#Etänämuttaläsnä

Jaa:

Lue myös nämä

  • Paranna yrityksesi tuottavuutta ratkaisuillamme. Jätä viesti, niin otamme sinuun yhteyttä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.